Sweagent Visum till Ryssland

Tips och råd inför resan till Ryssland

Ryssland är ett fantastiskt resmål med många spännande sevärdheter. Vi delar gärna med oss av tips och råd för att din resa ska bli så bra som möjligt.

Med egna rötter i landet och över 17 års erfarenhet av resor kan vi bistå med mer än enbart administrativ hjälp. Kontakta oss gärna om du önskar skräddarsy en resa eller behöver allmänna frågor om landet kultur och seder.

På denna sidan har vi sammanställt allmän information om bra resmål, hotell och råd.

Städer som resmål

Res till Moskva, Ryssland

Moskva

Moskva är Rysslands huvudstad och största stad, belägen vid Moskvafloden i den centrala delen av europeiska Ryssland. 

Det är även Europas folkrikaste stad med 12,2 miljoner invånare inom det federala stadsområdet. Hela storstadsområdet omfattar ytterligare två till fyra miljoner invånare, beroende på definition.

Res till St Petersburg, Ryssland

Sankt Petersburg

Sankt Petersburg är en stad i västra Ryssland, belägen vid floden Nevas utlopp i Finska viken.

Sankt Petersburg är Rysslands näst största stad med cirka 5,2 miljoner invånare inom gränsen för dess federala stadsområde, inklusive bland annat Kolpino, Kronstadt, Pusjkin och den tidigare finska staden Terijoki.

Res till Sochi, Ryssland

Sochi

Sochi, eller Sotji är en stad i Krasnodar kraj i södra Ryssland, belägen vid Svarta havet invid västra Kaukasus.

Folkmängden i centralorten uppgår till cirka 410 000 invånare. Olympiska vinterspelen 2014 arrangerades i Sotji.

Hotell

Hotell i Moskva

Hotell Katerina, Moskva

Hotell Katerina City

Hotel Katerina är vårt favorithotell i Moskva.

Detta 4 stjärniga skandinavisk inspirerade hotell ligger perfekt 3 km från Röda Torget i centrala Moskva. Sweagent är delägare i detta moderna hotell som har både rökfria och handikappanpassade rum. De 119 rummen och 9 sviterna är alla inredda i en klassisk skandinavisk design och har alla moderna faciliteter som WIFI och AC.

Hotell i Sankt Petersburg

Hotel Moscow, Sankt Petersburg

Moscow Hotel

4-stjärnigt hotell i centrala Sankt Petersburg.

Hotellet ligger strax intill gatan Nevskij Prospekt i Sankt Petersburg och erbjuder rum med luftkonditionering. Hotellet har 5 restauranger varav en med panoramautsikt. Du bor bara 50 meter från tunnelbanestationen vid Alexander Nevskij-torget.

Allmänna tips och råd

Ryssland är ett fantastiskt resmål med en starkt förankrad kultur. Den skiljer sig lite från den svenska, här är några saker som kan vara bra att ha i åtanke.

Transport i Ryssland

I större ryska städer som Moskva och Sant Petersburg fungerar kollektivtrafiken bra och du kan lätt ta dig fram med exempelvis tunnelbana, spårvagn eller buss. Ska du ta en taxi bör du försäkra dig om att det är en bil från ett officiellt taxibolag. Om du vill hyra bil, så tänk på att det ryska vägnätet är av varierande kvalitet och att trafiken kan vara intensiv. Trafikkulturen i Ryssland skiljer sig också åt från den svenska och kan upplevas som hård.

Valuta i Ryssland

För att kunna betala med kontanter i Ryssland behöver du växla pengar till den ryska valutan rubel. På vissa ställen anges priser ibland i euro eller dollar, men dessa räknas alltid om till rubel. Tänk på att Ryssland har vissa restriktioner när det kommer till mängden kontanter som får föras in och ut från landet och att det krävs ett särskilt tillstånd alternativt en valutadeklaration för utförsel av högre belopp.

Bästa restid

De varmaste månaderna i Ryssland är juli och augusti, vilka samtidigt är högsäsong för turister. Men de är också de fuktigaste månaderna, vilket betyder att månaderna precis före och efter är goda resetidpunkter. Reser man om vintern, skall man vara förberedd på mycket låga temperaturer.

Dricks

Både taxichaufförer och servitörer får vanligtvis 10-15 procent i dricks, men en bra tumregel är, att man ger dricks när man är nöjd med servicenivån.

Tidszon

Det finns 11 olika tidszoner i Ryssland, fördelat på två kontinenter. När klockan är 12.00 i Sverige, är den 14.00 i Rysslands huvudstad Moskva.

Vikt och mått

Längd: meter
Vikt: kilo
Rymdinnehåll: liter

Fotografering

I Ryssland får man som utgångspunkt fotografera allt, utom gränsövergångar, tågstationer, militära installationer och flygfält. Om man vill fotografera lokalbefolkningen, är det hövligast att fråga först.

Dricksvatten

Flera ställen i Ryssland är grundvattnet förorenat på grund av rovdrift på naturen och tung industri. Det rekommenderas därför att man köper vatten på flaska.

Elektricitet

220 volts AC, 50Hz

Uppförande

När man går på gatan, bör man inte framställa sitt välstånd i allt för hög grad. Det rekommenderas att man låter dyra smycken, klockor och elektronik bli hemma på hotellet av hänsyn till de många smårövarna, som härjar på gatorna i de ryska storstäderna.

Öppettider

Butiker har öppet från 9.00 till 20.00 (måndag-lördag), öppettiderna varierar dock mycket från ställe till ställe. Banker har öppet från 9.30 till 17.00 (måndag-fredag). Posthus har öppet frpn 9.00 till 21.00 (måndag-fredag). Kontor har öppet från 9.00 till 18.00 (måndag-fredag). Museer har öppet från 10.00 till 18.00 (tisdag-söndag).

Mat och dryck

På trots av att fastfood och främmande rätter efterhand är ytterst populära i Ryssland, är de lokala ännu lojala över för deras egna kulinariska arv. De små förrätterna Zakuski äts i stor stil och kan bestå av kaviar, blandad fisk, omelett, skuret pålägg och sallader. Alltihop sköljs naturligtvis ner med vodka. Huvudrätterna består nästan alltid av endera oxkött, griskött eller fårkött.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
Rysk-ortodox jul, 7 januari
Internationell kvinnodag, 8 mars
Arbetarnas internationella kampdag, 1 maj
Segersdag för andra världskriget, 9 maj
Rysslands självständighetsdag, 12 juni
Grundlagsdagen, 7 oktober
Dagen för försoning och enhet, 7 november